Dom > Rešitve > Vsebine

Različna klasifikacija merilnih metod

Jan 25, 2018

Merilna metoda je pridobiti merilne rezultate na podlagi določenega načina merjenja, metoda merjenja je razdeljena na različne kategorije, tukaj je več skupnih merilnih metod.

A. Neposredna merilna metoda je metoda, ki lahko neposredno pridobi izmerjeno vrednost, kot je merjenje dolžine dela z uporabo pogonske čeljusti in merjenje premera gredi z mikrometrom.

微信图片_20180125164205.png

B. Metoda posrednega merjenja je metoda za pridobitev izmerjene vrednosti z merjenjem drugih količin, ki imajo funkcijsko razmerje. Na primer, koordinatni merilni stroj , optični merilni stroj in laserski merilni stroj so vse posredne merilne metode.

微信图片_20180125164213.png

C. Metoda merjenja kontaktov je metoda merjenja, ki jo senzor merilne opreme kontaktira na površini dela. Skupne metode merjenja kontaktov vključujejo: vernier čeljusti, mikrometer, merilni stroj za merjenje stila in spojne roke itd. Merjenje kontaktov je zelo pogosto v trenutnih industrijskih aplikacijah. Zanj je značilna visoka zanesljivost, visoka natančnost in dobra ponovljivost. Vendar pomanjkljivost merjenja kontaktov pomeni, da merilna kontaktna sila lahko povzroči deformacijo merilnega instrumenta in površino dela (kot je mehka površina), kar lahko vpliva na negotovost merjenja.

D. Brezkontaktno merjenje je merilna metoda, s katero senzor merilne opreme ne pride v stik s površino dela. Skupne brezkontaktne merilne metode vključujejo optično merjenje, lasersko merjenje, mikroskopiranje orodja itd. Prednosti brezkontaktnega merjenja so merilni senzorji, ki niso v stiku z izmerjeno površino, deli, ki jih je treba izmeriti, ne povzročajo nobene škode, bolj primeren za kompleksne ukrivljene površine in mehko površinsko merjenje. Njegova pomanjkljivost je natančnost, ki ni tako visoka kot točnost merjenja stika.

微信图片_20180125164219.png

2D optični merilni instrument je tipično brezkontaktno merjenje in posredno merjenje. Dvodimenzionalni video merilni instrument z uporabo strojne opreme (CCD, okular, objektivna podatkovna črta, kartica za pridobivanje videoposnetka) bo lahko posnela sliko prek kabla na kartico za pridobivanje računalniških podatkov, po slikanju s programsko opremo na zaslonu računalnika in hitro merjenje. Optični merilni instrument lahko hitro prebere vrednost pomika optičnega ruleta in doseže želeni rezultat s pomočjo operacijskega modula, ki temelji na prostorski geometriji. Grafikon se generira na zaslonu, ki ga upravljavec uporablja za nadzor slike, tako da vizualno razlikuje možen odmik merilnega rezultata.

Tridimenzionalni merilni instrument je tipičen primer merjenja kontaktov in posrednega merjenja. Meritev treh koordinat je metoda pridobivanja koordinatnih informacij površine površine v danem merilnem prostoru, digitalizacija informacij o obliki objekta pa se imenuje tudi "vzorčenje". Te vrednosti vzorčenja so diskretne informacije o koordinatah prostorskih točk in ne specifične geometrijske značilnosti velikosti, lokacije in drugih informacij. Postopek merjenja obdeluje vrsta merilnih točk in se ustrezne geometrijske lastne vrednosti ekstrahirajo, da se dosežejo zahtevani rezultati meritev.


Če imate kakšna vprašanja ali nasvete, nas obvestite

E-pošta: overseas@cmm-nano.com